Sessies

Hieronder staan de sessies voor de RDW Techday 2019! Inschrijven voor sessies kan via Mijn Agenda.


Schema

 

Track: Keynote

AI in Motion

Tijd          : 09:00-09:45
Spreker   : Bruno Fabre

De grootste investeringen in toepassingen voor Kunstmatige Intelligentie nemen plaatst in de automobiel en transport sector. Het lijkt nog in de kinderschoenen, maar het gaspedaal is volledig ingedrukt en de banden piepen. Ben je benieuwd hoe deze sector transformeert en de impact op de RDW en alle andere gerelateerde organisaties? Kom, ervaar, en ruik het rubber, voel de momentum tijdens een keynote vol verassende beelden

Track: Infrastructuur

Automate deployments met Azure DevOps

Tijd          : 10:00-11:00
Spreker   : Louis Jenema (Cloudtransformers)
Niveau    : peper peper

herhaalbaar en gecontroleerd een omgeving deployen is iets wat we reeds kennen in de on-premises wereld. Maar hoe gaat dit in de Microsoft Cloud wereld. In deze sessie met voornamelijk demo’s komen de tips en tricks aan bod.

Hoe krijg je een Azure omgeving onder controle?

Tijd          : 11:15-12:15
Spreker   : Kenneth van Surksum (Insight24)
Niveau    : peper peper

Azure biedt ontelbaar veel functionaliteiten, van virtuele machines tot aan gedistribueerde databases welke wereldwijd beschikbaar zijn. Hoe hou je als bedrijf controle of het gebruik van al deze diensten, geef je je mensen vrij spel om alles maar te kunnen doen of hanteer je juist een strikt beleid op hetgeen wat kan, net zoals je dat in je huidige on-premise infrastructuur altijd hebt gedaan. Tijdens deze sessie neemt Kenneth je mee in welke mogelijkheden je hebt in Azure om het gebruik van Azure functionaliteiten onder controle te houden

Software patterns and practices voor Cloud Applicaties

Tijd          : 13:15-14:15
Spreker   : Dylan de Jong (Microsoft)
Niveau    : peper peper peper peper

In deze sessie ga in op verschillende software en operations patterns en practices die je zou kunnen toepassen om succesvolle applicaties te bouwen voor de Cloud. Resillency is een belangrijke eigenschap voor cloud applicaties, het is een gegeven dat er dingen stuk gaan en het is aan de applicatie om zo snel mogelijk te herstellen met een zo laag mogelijke gebruikers impact. Dus het herkennen van fout situaties, daarop reageren en herstellen zijn sleutel elementen. Maar hoe doe je dat en waar moet je op letten, met behulp van patterns en practices die we behandelen heb je gereedschap set om succesvolle cloud applicaties te bouwen en te beheren. Deze sessie is zowel bedoeld voor softwareontwikkelaars als beheerders en architecten.

Intent-Based Networking

Tijd          : 14:30:00-15:30
Spreker   : Ronald van Kleunen(Cisco)
Niveau    : peper

Netwerken worden complexer. Het goed in de lucht houden van het netwerk wordt een steeds grotere uitdaging wat in eerste instantie resulteert in hogere kosten en een hogere werkdruk. En dan hebben we het nog niet eens over de veiligheid van het netwerk. Automatisering lijkt een oplossing te bieden - maar hoe werkt dit precies? Wat zijn de laatste ontwikkelingen op dit gebied? En natuurlijk hoe flexibel en toekomstbestendig is dit? Het is slechts enkele momenten wachten op de komst van het eerste ‘self-learning’ netwerk en wat zijn de gevolgen hiervan?

Track: Apps

Mutation-testing. Testautomation on steroids

Tijd          : 10:00-11:00
Spreker   : Simon de Lang (InfoSupport)
Niveau    : peper

RDW is bezig te automatiseren. Daarbij investeert zij sterk in testautomatisering. Maar hoe weet je wat de kwaliteit van al deze testen zijn? Anno 2019 is het normaal dat je de kwaliteit van testen, test en monitort. Deze sessie zet aan tot nadenken over de fase waar RDW nu in investeert en laat zien dat dit ook in de praktijk vandaag al mogelijk is.

Machine Learning toevoegen aan jouw applicatie

Tijd          : 11:15-12:15
Spreker   : Eelco Koster (Vitas)
Niveau    : peper peper

Microsoft biedt verschillende tools en toepassingen zoals Cognitive Services en Azure Machine Learning om jouw applicatie uit te breiden met machine learning functionaliteit. In deze sessie laat ik zien hoe je deze tools kunt gebruiken om bijvoorbeeld slimme suggesties, voorspellingen, spraak en fraudedetectie te kunnen toevoegen aan jouw applicatie.

RXJs Observables in Angular

Tijd          : 13:15-14:15
Spreker   : Sander Elias
Niveau    : peper peper peper peper

RXJs Observables in Angular. (working knowledge of Angular is required) Client web applications are rich in events. Button clicks, keystrokes, and mouse moves are events. The data returned from an HTTP request arrives as an event. App components can send and receive messages through an event bus. Every page navigation is an event. Animations emit start and stop events. Events are everywhere. RxJS Observables are the preferred way to manage events in Angular applications and many Angular APIs returns RxJS Observables. This session covers the basics of RxJS observables for Angular developers. You’ll learn how to work with Angular observable APIs, which RxJS operators you should know, and how to write your own observable APIs.

Utopia Build better software, faster through testautomation and living documentation

Tijd          : 14:30-15:30
Spreker   : Gijs van Dulmen (Infosupport)
Niveau    : peper peper

RDW is in net als de software industrie op zoek naar manieren om sneller betere software te bouwen en altijd actuele documentatie te hebben. Deze presentatie laat zien dat het geen utopia is, geillustreerd met praktijk voorbeelden.

Track: Inspiratie

Smart Mobility

Tijd          : 10:00-11:00
Spreker   : Hein Dekkers (Cisco)
Niveau    : peper peper

Use case 1: Acoustic Sensing - een oplossing waarbij er dmv een analyse van de trillingen op een bestaande glasvezel langs de snelweg, veroorzaakt door langsrijdend verkeer, er op real-time en per meter bepaald kan worden wat de snelheid is van de langsrijdende auto’s. Resultaat is een veel hogere betrouwbaarheid van de data, real-time en hogere granulareit tov huidige technieken als inductie lussen of Floating Car Data; Daarnaast is de oplossing ook inzetbaar voor andere use-cases. Use case 2: Met de komst van smart mobility wordt het belangrijk dat er op secure wijze communicatie plaatsvindt tussen voertuigen, en tussen voertuigen en de infrastructuur. Cisco heeft reeds een deployment gedaan in Tennesse, waarbij dmv DSRC (WIFi-P) en geo-data, via een secure IOT platform en Edge computing deze oplossing rondom safety wordt geleverd

Angular voor beginners.

Tijd          : 11:15-12:15
Spreker   : Sander Elias
Niveau    : peper peper peper

I will explain what Angular is, Why you should use Angular. I will give a short state of affairs, and what is planned for the future. After this short introduction, I will demonstrate the Angular CLI, and build a small app.

Lunchsessie!! (Tech)innovatie versnellen bij RDW

Tijd          : 12:15-13:15
Spreker   : Pierre de Wit (Quint/Springstof)
Niveau    : peper

Bij testen voor autonoom rijden bleek dat wanneer deelnemende partijen als Siemens en TNO de software in de auto wisselden, het voertuig sterk van karakter veranderde. Wat een belemmering leek, werd ineens een kans toen het vertaald werd naar de mogelijkheid de auto aan te passen aan bijvoorbeeld de leeftijd of ervaring van de bestuurder, dus dat een 400 PK auto nog maar 300 PK geeft als er een jonge bestuurder rijdt. Afgelopen jaar heeft een select aantal RDW-ers gewerkt aan deze en andere uitdagingen binnen de RDW te versnellen. Waar komt dit bij elkaar en hoe verbinden we initiatieven vanuit de verschillende RDW-divisies. Zou de RDW als een startup kunnen innoveren? Nieuwsgierig naar de ideeën? Kom dan kijken naar de lunchsessie met Pierre de Wit, oprichter van innovatiebureau Springstof én autogek.

Lunchsessie!! Robotxperience

Tijd          : 12:15-13:15
Spreker   : Randal van Poelvoorde (RobotXperience)
Niveau    : peper

Vanuit de sterke groei van het aantal ouderen zullen we op vrij korte termijn een deel van de zorgtaken aan robot moeten overdragen. De concurrentie met lage-loon landen zet ons ook op een pad van robotisering in MKB en industrie. Autonome auto’s (dat zijn immers ook ook robots) beginnen de taken van chauffeurs al over te nemen en zullen een gewoon straatbeeld worden rond 2020. Je ziet, de robots komen eraan en zullen overal aanwezig zijn? Randall zal laten zien hoe deze doorbraak ineens mogelijk is geworden en trekt de lijn door naar een toekomst die velen nu nog voor onvoorstelbaar houden.

Reinventing control - op weg naar een nieuwe vreugdevol tijdperk voor iedereen

Tijd          : 13:15-14:15
Spreker   : Oscar van (PPenP)
Niveau    : peper

Ondanks het inrichten van grote control-organisaties blijkt dat het voor veel organisaties toch lastig is om daadwerkelijk ‘in control’ te zijn. Waarom is het zo moeilijk om organisaties ‘in control’ te krijgen? Dat heeft alles te maken met onze huidige manier van sturing, beheersing en control waarbij de bedoeling van de organisatie steeds het slotstuk van ons denkproces is. Het is de opgave om samen de control opnieuw uit te vinden. Die uitvindingen liggen niet zo zeer verscholen in een nieuwe werkwijze die we met z'n allen kunnen gaan uitrollen en implementeren. Nee, de doorbraak naar een nieuw (control)tijdperk vol passie en plezier voor iedereen ligt besloten in ons zelf. We zullen anders moeten kijken, anders moeten denken om het vervolgens ook daadwerkelijk anders te doen.

The Future of Commodity

Tijd          : 14:30-15:30
Spreker   : Jeroen Mulder (Fujitsu)
Niveau    : peper peper

The Future of Commodity: Alles met elkaar verbonden, alles geautomatiseerd, supersnel over quantum en bovendien razend intelligent. En we gaan het echt allemaal normaal vinden. Sneller dan we denken

Track: Collaboratie/Security

Threats en AI

Tijd          : 10:00-11:00
Spreker   : Christiaan Beek (McAfee)
Niveau    : peper

Wat hebben epidemiologie, Virtual Reality en staats-hackers met elkaar te maken? In deze presentatie wordt u meegenomen in de wereld van staats-hackers en hoe een recente aanval werd uitgevoerd. Het lijkt soms dweilen met de kraan open, maar zijn dit soort aanvallen wel te bestrijden? In deze sessie wordt gedemonstreerd hoe we andere wetenschapsvormen en nieuwe technieken kunnen combineren tot betere opsporings en bestrijdingstechnieken

Intelligente transportbegeleiding

Tijd          : 11:15-12:15
Sprekers  : Dylan de Jong (Microsoft) , Kostas Tselios (Microsoft)
Niveau    : peper peper

Ging het de afgelopen jaren vooral over on-premise en de cloud, inmiddels is daar de intelligent edge bijgekomen. Veel mensen denken dat de edge weer on-premise is maar feitelijk kan het ook een auto zijn of een wegkantsysteem dat intelligente cloudtechnologie aan boord heeft om op basis van Artificial Intelligence niet alleen data te verzamelen maar ook slimme beslissingen te nemen. Hoor alles over deze nieuwe vormen van computing verrijkt met live demo’s rondom een fictieve usecase waarbij de sprekers de intelligent edge inzetten om exceptioneel transport te detecteren en te begeleiden op zijn route door het land.

Hyper Converged Infrastructure

Tijd          : 13:15-14:15
Spreker   : Sebastiaan de Haas (Cisco)
Niveau    : peper peper

Waarom maken organisaties nu de overstap van Converged naar Hyperconverged? Datacenters worden met de dag complexer. Architecturen en Applicaties veranderen in razend tempo en dan krijg je als organisatie ook steeds meer te maken met de Cloud. Als organisatie zou het natuurlijk ideaal zijn mocht je de wendbaarheid van de public cloud hebben, zonder dat je de controle over de hardware moet afstaan. In deze sessie duiken we dieper in op de veranderingen in deze omgeving, hoe dit precies in elkaar steekt en waar de markt heen beweegt.

Code Quality Explained - Hoe en wat van software codekwaliteit.

Tijd          : 14:30-15:30
Spreker   : Yael Keemink (Infosupport)
Niveau    : peper peper

RDW investeert in de actieve toepassing van statische code kwaliteit monitoring. Wat zeggen de statistieken, de verschillende kwaliteitskenmerken en hoe pas je als project dit pragmatisch toe. En wat levert het je op. Deze sessie sluit aan bij de overgang en toepassing van code analyse in de praktijk in de teams

Track: Workshops

Intro to 3D printing

Tijd          : 10:00-12:15
Sprekers  : Frank Spoelman (RDW) , Gerard Zuideveld (RDW)
Niveau    : peper peper

De kans dat je al een 3D-printer thuis hebt staan is klein maar zij die er wel een hebben zijn enthousiast en maken er veel gebruik van. In deze sessie ga je na een korte introductie op hoe 3D-printen werkt, het soort printers en handige tools, vooral zelf aan de slag. Je ontwerpt én print je eerste 3D-product. Kundige hulp is aanwezig, werkplekken en 3D-printers zijn aanwezig.

Introduction to Python

Tijd          : 10:00-12:15
Spreker   : Eric Algera (RDW)
Niveau    : peper

titel: Volgens de statistieken van GitHub is Python na JavaScript en Java de populairste programmeertaal. Hoewel makkelijk te leren kun je er bovendien enorm complexe dingen mee doen. Python is vooral ook bruikbaar in het dagelijks werk, bijvoorbeeld om alles wat saai of lastig is te automatiseren. In deze sessie leer je de basics van Python aan de hand van enkele uitgewerkte voorbeelden. Kundige begeleiding en werkplekken zijn aanwezig.

Intro to 3D printing

Tijd          : 13:15-15:30
Sprekers  : Frank Spoelman (RDW) , Gerard Zuideveld (RDW)
Niveau    : peper peper

De kans dat je al een 3D-printer thuis hebt staan is klein maar zij die er wel een hebben zijn enthousiast en maken er veel gebruik van. In deze sessie ga je na een korte introductie op hoe 3D-printen werkt, het soort printers en handige tools, vooral zelf aan de slag. Je ontwerpt én print je eerste 3D-product. Kundige hulp is aanwezig, werkplekken en 3D-printers zijn aanwezig.

Fijnstofmeten RiVM

Tijd          : 13:15-15:30
Spreker   : Gert (RDW)
Niveau    : peper peper

Luchtkwaliteit is een belangrijke factor in ons dagelijks leven. Als overheidsinstantie verricht het RIVM al jaren daarom metingen in ons land met vaak prijzige apparaten. Innovaties in de IT en de ontwikkeling van goedkope sensoren maken het mogelijk dat ieder van ons zelf een meter bouwt en de gegevens deelt met het RIVM. Dit gebeurt nu al via https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/ en is een goed voorbeeld van hoe burgers direct kunnen participeren in een dergelijk project. In deze sessie bouw je jouw eigen fijnstofmeter en koppelt die aan het dataportaal Samen Meten van de RIVM. Voor de benodigde hardware wordt gezorgd.

Track: Closing Note

Langs de zijlijn (van de RDW) - hoe kijkt een Human Factors specialist naar automatisering

Tijd          : 15:45-16:30
Spreker   : Karel Brookhuis (RUG)

Voor de gemiddelde burger is automatsiering een fenomeen dat af en toe zomaar opduikt, bijvoorbeeld in de vorm van een zogenaamd hulpmiddel in de auto waardoor de auto uit zichzelf remt, of zelfs in de vorm van een voertuig zonder bestuurder. En dat met een snelheid en precisie waar de mens bij lange na niet tegenop kan. Dus: met het oog op onze veiligheid snel invoeren, toch ? Ruim baan voor de automatisch gestuurde auto, toch ? Een paar kanttekeningen van een Human Factors onderzoeker, een Verkeerspsycholoog